Ajala Tanzania 70% – Kokoa Kamili on aikaisemmin tarjonnut elämyksiä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ajala on tsekkiläinen laatusuklaiden valmistaja. Suklaat valmistetaan kaakaopapujen paahtamisesta lähtien käsityönä ja raaka-aineina käytetään vain parhaita kaakaolajikkeita. Kuulostaako tutulta? Yrityksen nimi on Maya-intiaanien kieltä ja tarkoittaa heräämistä. Esitteen mukaan Ajala haluaa suklaillaan herätellä ihmisten makunystyröitä. Tämä on ensimmäinen heidän suklaistaan, jota maistan ja joka arvioidaan tässä blogissa. Ajalan valikoimassa on peräti parikymmentä eri alkuperän tai maun suklaata ja minulla on näytekappaleet jokaisesta, joten jatkoa tulee. Kaikki suklaat ovat täysin maidottomia, koska valmistaja ei käsittele tiloissaan maitoa lainkaan.

Suklaalevyt on kääritty käsin painettuun paperiin. Kuvio ja väritys vaihtelee suklaittain, joten aikamoinen kirjo värejä ja kuvioita on tarjolla. Tämä tansanialaisesta kaakaosta valmistettu maustamaton tumma suklaa on kääreiltään vihreää ja kultaa. En tiedä (en usko) onko kuviolla sen kummempaa symbolista merkitystä, mutta näyttää ihan kivalta. Levy on painoltaan 45 grammaa ja näyttää todella pieneltä kun paketissa ei ole lainkaan tyhjää tilaa, mutta suklaamäärältään tämä on kuitenkin varsin lähellä “normaalikokoa”, kun tällaisista laatusuklaista puhutaan. Tällaista suklaata ei todellakaan myydä 200 gramman perhe-/suurkuluttajapakkauksissa. Kääreen takakannessa kerrotaan lyhyesti kaakaon alkuperästä, mutta yllätykseni on suuri kun avaan kääreen ja löydän sisältä pahvisen kortin. Siinä kerrotaan lisää kaakaon alkuperästä ja Kokoa Kamili -osuuskunnan toiminnasta, johon kuuluu myös viljelijöiden kouluttaminen kaakaonviljelyyn liittyvissä seikoissa.

Suklaassa on mausteinen tuoksu. Tuoksua en voi väittää erityisen houkuttelevaksi, sillä se on hieman pistävä ja voimakas omaan makuuni. Suklaan koostumuskaan ei ole silein mahdollinen, mutta varsinaisesti rakeiseksi tai edes hiekkaiseksi tätä ei voi moittia. Ehkä ihan aavistuksen jauhoinen on tuo suutuntuma. Suklaassa on jonkin verran hapokkuuttakin, joka aiheuttaa pientä kihelmöintiä kielellä ja kitalaessa, mutta se puolestaan on minusta miellyttävä ominaisuus suklaassa.

Suklaan maku on herkullisen hedelmäinen ja samalla selkeän suklainen. Tässä korostuvat makeiden hedelmien, kuten päärynän ja persikan makuvivahteet ja tämän suklaan makustelu on todellista nautintoa. Suklaassa on ihan ministi karvas sivumaku, joka oikeastaan toimii hyvin yhteen yleisen hedelmäisyyden kanssa. Minulla oli positiivisia ennakko-odotuksia tätä suklaata kohti johtuen islantilaisen Omnomin saman alkuperän kaakaosta valmistamasta suklaasta ja kaikki odotukset kyllä toteutuivat. Kertakaikkisen mahtavan makuinen suklaa!

Jälkimaussakin riittää hedelmäisyyttä mukavan pitkälle. Itse maussa löytynyt mieto minikarvaus voimistuu aavistuksen jälkimaussa hedelmäisyyden antaessa sille hiljalleen tilaa, mutta missään nimessä ei voida jälkimaussakaan puhua merkittävästä karvaudesta tai kitkeryydestä. Onpa vain onnistunut suklaa!

Alla näkyvässä käärekuvassa on joko vanha tai kotimaan markkinoilla käytettävä versio kääreistä. Omassa kappaleessani kaikki tekstit lukevat englanniksi, eli suklaassa on 70% kaakaota ja 100% rakkautta.

 

Ajala Tanzania 70%

Vastaa