Ajala Chilli 70% – Onko maailmassa chilisuklaata Carolina Reaperin jälkeen?

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Täytyy myöntää, että kun omasta suklaakaupasta löytyy Carolina Reaper -chilillä maustettua tummaa suklaata, niin kaikki muut chilisuklaat hieman kalpenevat vertailussa. Ainakin ennakkoon. En tarkemmin tiedä mitä chiliä ja kuinka paljon tässä suklaassa on käytetty, koska kääreet eivät kerro. Suklaan ainesosista löytyy kuitenkin vain kaakaopapuja, ruokosokeria ja chiliä.

Ulkonäkö näissä Ajalan suklaissa alkaa tulemaan tutuksi. Vahva taustaväri ja hienoinen kuviointi, siinä resepti. Nyt kun kyseessä ei ole single origin -suklaa (Ajalan maustetuissa suklaissa käyttämä suklaa on sekoitus Dominikaanisen tasavallan ja Nicaraguan kaakaota), ei mukana tulee pienoista lisätietoja tarjoavaa pahvikorttiakaan. Ulkonäkä itse suklaassa paljastaa, että chiliä ei ole jauhettu ihan hienonhienoksi, sillä tummassa suklaassa näkyy runsaasti vaaleita, pieniä sattumia.

En tiedä kuvittelenko, vain onko tosiaan niin, että chili ihan tuoksuu suklaata nuuhkiessa? Se on lievästi hedelmäinen ja samalla aavistuksen mausteinen tuoksu. Toisaalta, maustamisen jälkeen hedelmäisyyttä irotsi itse suklaastakin, joten tuoksu on varmasti sieltäkin peräisin.

Koostumuksen osalta suklaa on pehmeä ja silokas poislukien nuo pienoiset chilihiukkaset, jotka satunnaisesti tuntuvat kielen päällä ja kitalaessa. Tämäkin varmaan jakaa suklaanautiskelijoiden mielipiteitä, että pitääkö chilin olla tuntuvina ja näkyvinä hippusina vaiko ihan hienoksi jauhettuna ja näkymättömänä. Itse pidän enemmän täysin sileästä suklaasta.

Kestää pari sekuntia ennen kuin chilin kihelmöinti alkaa tuntua kielellä. Samalla suklaasta irtoaa miellyttäviä hedelmäisiä ja raikkaita makuja, joiden oletan paremman tiedon puutteessa olevan peräisin Ajalan käyttämästä suklaablendistä. Siinä vaiheessa kun sain kirjoitettua tuon lauseen hedelmäisistä mauista, on chilin kovin kihelmöinti jo haihtunut. Jäljelle jää vain hienoinen kutina, jota ei voi poltteeksi enää sanoa. Tämä on siis todella erilainen chilisuklaa verrattuna em. Reaper-suklaaseen, mutta monien mielestä tämä saattaa olla se parempi vaihtoehto, kun chilin polte ei ole niin tuskaisa. Omaan makuunikin tämä on suklaana miellyttävämpi juuri siksi, että tämä ei polttele liiaksi. Toki hedelmäinen suklaanmakukaan ei minua karkoita. Chilisuklaiden kuluttajia on monenlaisia, joten on hyvä, että chilisuklaitakin on. Tämä on teille, jotka ette kaipaa suklaaseen maksimipoltetta, mutta kuitenkin vähän kihelmöintiä. Itse en vieläkään oikein arvosta chilin ja suklaan yhdistelmää.

Jälkimaussa on pientä chili kutkuttelua ja jonkin verran hedelmäistäkin suklaan makua. Tuntuu, että kihelmöinti viipyilee kitalaessa pidempään kuin suklaan maku suussa. Korostan kuitenkin, että tätä kihelmöintiä ei pidä sekoittaa poltteeseen.

Heräsiko kiinnostus suklaata kohtaan? Klikkaa tästä niin pääset suoraan tuotekortille.

 

Ajala Chilli 70%

Vastaa