Chocolate Tree Pisco Sour Nibs 70% – Perulaista kansallisdrinkkiä tummassa suklaassa

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pisco Sour on perulaista alkuperää oleva drinkki ja samalla Etelä-Amerikkalainen klassikko. Nimen molemmilla sanoilla on oma merkityksensä. Pisco on Perun (ja Chilen) viinialueilla rypäleistä tislattu alkoholijuoma (brandy), joka on saanut nimensä Piscon satamakaupungilta. Pisco on Chilen, Bolivian ja Perun suosituin alkoholijuoma. Sour puolestaan tarkoittaa yleensä sitä, että juomassa on myös hapanta sitrusmehua ja mahdollisesti makeutusta. Chocolate Treen Alastair on saanut inspiraation kaikkiin näihin syksyn uutuussuklaisiin alkuvuoden reissultaan Väli-Amerikkaan. Tässä suklaassa kaakaona on käytetty meille jo tuttua perulaista Chililique-papua, josta nyt syksyllä tulee markkinoille myös maitosuklaaversio.

Ulkonäkönsä puolesta kääreiden teema mukailee kaikin tavoin paitsi värimaailmaltaan Chililique-levyn käärettä, mikä on ihan luonnollista, koska laama on perulainen eläin. Värimaailmalla on varmaan haettu myös hieman rypäleiden väriä, joita tislaamalla on saatu syntymään tämä vahva ja alueella suosittu alkoholijuoma.

Chocolate Tree Pisco Sour Nibs 70%Suklaassa on tuoksu, joka toisaalta muistuttaa selvästi limestä tai sitruunasta, mutta kuitenkin samalla jostain muusta. Ihan pikkuisen saattaa kieltämättä käydä jokin pesuaineenkin tuoksu mielessä, sen verran ovat päähän ja nenään iskostuneet nuo sitruunaiset tiski- ja pesuaineiden tuoksut. En voi väittää, että tunnistaisin mainittujen tuoksujen alta suklaan omaa tuoksua lainkaan, mutta ilman sitäkin nuuskuelimen havainnot ovat raikkaat ja kirpsakat.

Suklaan sekaan on lisätty kaakaonibsejä, jotka antavat kokonaisuudelle hieman rouskuvan suutuntuman. En edelleenkään ole suuremmin rouskuvan suklaan ystävä, mutta koska nibsit eivät ole yhtä kovia kuin pähkinät tai monet keksinpalaset, ovat ne lähes siedettäviä. Toisaalta, en juurikaan pidä siitä, että nibsit jäävät suuhun pyörimään kun suklaa on sulanut jo pois.

Maku on ensialkuun vahvan sitruunainen ja pistää kyllä kulmat hetkeksi kurttuun. Sitrusmainen maku kuitenkin tasaantuu melko nopeasti ja esiin tulee selvästi kitkerämpi maku, joka lienee peräisin ainesosaluettelossa mainitusta katkerosta. Sitruunahappokin ainesosaluettelosta löytyy ja varmaan siksi, että tällä on yritetty saavuttaa autenttista Pisco Sour -elämystä. Kaikkien makuaineiden summa on se, että suklaa on todella kirpsakka, hapokas ja voimakkaan makuinen. Hieman harmittaa, että sellaisenaan loistava Chililique-kaakao jää tässä makujen drinkkisalaatissa kauas taka-alalle. Raikkaus ilahduttaa toisaalta, mutta olisikohan lievempikin maku riittänyt?

Jälkimakua hallinnoivat yhdessä katkeron kitkeryys ja limeöljyn maku. Kumpikaan ei jälkimaussa ole enää kovin voimakas, mutta selvästi suussa tunnistettavissa samalla kun kaakaonibsejä pureskelee ja suussa pyörittelee.

Vastaa