Metiisto Artisan Chocolate Black Post Milk 55% – Ruotsalaisyritys herää uudestaan henkiin Australiassa

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Metiisto Artisan Chocolate ei suinkaan ole uusi valmistaja blogissani, joskin edellisestä bloggauksestani heidän suklaasta on vierähtänyt lähes kaksi vuotta. Varsin suuria muutoksia onkin tapahtunut Metiistossa tuona aikana: Australialaissyntyinen Trev(or) Smith perusti yrityksen Ruotsissa vuonna 2011, mutta lopetti toiminnan ihan muista kuin kysyntään liittyvistä syistä loppuvuodesta 2016, pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ja muutti perheineen kotimaahansa Australiaan. Siellä hän vietti yli vuoden muissa puuhissa, kunnes tammikuussa 2018 herätti yrityksensä takaisin henkiin uusissa tiloissa, eteläisellä pallonpuoliskolla ja uudella kaakaolla. Metiisto käyttää tällä hetkellä kaikissa suklaissaan eri puolella Salomonsaaria kasvaneita kaakaolajikkeita. Australialaisillehan kyse on siis lähes lähiruoasta, kun matkaa valmistuspaikalle on kaakaon kasupaikalta vain reilut 2000 km. Matkaa täältä Oulusta Toowoomban kaupunkiin on 14303 kilometriä, mutta se ei tietenkään ollut mikään este tämänhetkisen suklaavalikoiman näytekappaleiden tilaamiselle Suomeen. Tokihan rahtimaksut olivat lähes samaa suuruusluokkaa suklaiden hinnan kanssa, mutta kauas on pitkä matka…

Jos seuraat meitä Facebookissa, oletkin jo nähnyt kuvat näistä suklaista. Aloitan tilaamani kolmen suklaan erän arviointini maitosuklaasta, jossa käytetty kaakao on kasvanut Black Post -alueella, Salomonsaarten pääkaupungin Honiaran ulkopuolella. Kaakao on fermentoitu ja kuivattu trooppisen auringon alla Honiarassa.

Metiisto Artisan Chocolate Black Post Milk 55%Metiisto Artisan Chocolaten suklaalevyt ja kääreet ovat aina olleet todella tyylikkäitä. Minusta nämä mustat kääreet toimivat ja antavat heti ulkonäöllään todella arvokkaan (en tarkoita kallista) kuvan tuotteesta. Itse suklaassa olevan kuvion merkitystä en vielä ole kerennyt valmistajalta tiedustelemaan, mutta se muistuttaa jotain teknistä vimpainta… mutta eipähän ainakaan ole ruutukuvioinen levy, jossa palakoko olisi ennalta määrätty herkuttelijan puolesta.

Suklaa tuoksuu miedosti maidolle ja miedosti “kaakaolle”. Kaakao tuossa lainausmerkeissä, koska kaakaota on oikeasti niin monenlaista ja monenmakuista, että sitä ei voi yleistää yhdeksi tietyksi mauksi tai tuoksuksi, mutta tässä ei kovin merkittäviä vivahteita tuoksun osalta ole tarjolla. Tässä ei ole varsinaisia raikkaita tai muutoin merkittäviä tuoksuvivahteita kuin mihin olen tottunut laadukkaissa tummissa suklaissa.

Koostumus on suklaiden monista ominaisuuksista se, josta Metiiston suklaat ainakin minun mielessä muistetaan. Tätä täydellisempää, sileämpää ja parempaa suutuntuvaa suklaata et tule koskaan löytämään. Se on paljon sanottu, mutta valmistaja myöntää itsekin juuri koostumuksen olevan hänelle erittäin tärkeä seikka. Suklaa napsahtaa heleän napsahduksen myötä palasiksi ja muuttuu sulaessa niin täydellisen sileäksi ja juuri sopivan paksuiseksi suklaamassaksi suussa, että nautinnnon ei haluaisi loppuvan koskaan.

Tässä maitosuklaassa on Salomonsaarten kaakaota, paikallista ruokosokeria (vaikka kääreissä lukeekin vain “sokeria”), perulaista kaakaovoita ja paikallista maitojauhetta. Jotkut muut tummat maitosuklaat ovat olleet hieman liian paahteisia maultaan, mutta tässä ei ole sitä ongelmaa. Maku on maitosuklaisen pehmeä ja väitän, että tästä nautisivat erittäin paljon myös pelkästään vaaleita suklaita arvostavat kuluttajat. Maitosuklaa kun on, jäävät tietenkin jotkut kaakaon omista makuvivahteista sinne maitoisuuden alle piiloon, joten en tästäkään maitosuklaasta löydä varsinaisesti sellaisia makuvivahteita, jotka osaisin nimetä jotakin makua muistuttavaksi. Sen sijaan tästä on helppo sanoa, että yleisesti ottaen tämä on todella herkullinen maitosuklaa, josta ei vikoja löydy. Tokihan olen itse enemmän tummien suklaiden vaihtelevien makuvivahteiden ystävä, mutta maitosuklaakategoriassa tämä ansaitsee vain parhaan arvosanan. Kokonaisuutena kuitenkin kaipailen hieman enemmän juuri niitä kaakaon makuvivahteita.

Jälkimakuna suuhun jää pehmeän maitoinen maku, eikä jälkimaussakaan ole sitä paahtuneen maidon palanutta ja kitkerää makua lainkaan. Suuhun jää lopuksi mieto, pehmeä ja samalla hienostunut vaalean suklaan maku.


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/qqswlzdh/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Vastaa