Georgia Ramon Guatemala – Maitosuklaa (62%) ja tumma suklaa (72%) samasta kaakaosta

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Juuri päättyneen vuoden 2017 viimeisinä päivinä valmistui Georgia Ramonilla ensimmäinen erä guatemalalaisesta kaakaosta valmistettuja suklaita. Oma tilaukseni postitettiin vain päivä suklaiden valmistumisen jälkeen, joten voitaneen totuudenmukaisesti sanoa, että olen ensimmäisiä jälleenmyyjiä maailmassa näille suklaalle. Suklaita on kaksi: maustamattomat tumma suklaa ja maitosuklaa. Maitosuklaaksi 62% on jo todella korkea kaakaopitoisuus ja loput 38% jakautuu tasan maitojauheen ja raakaruokosokerin suhteen. Tummassa suklaassa kaakaopitoisuus on ainoastaan 10 %-yksikköä korkeampi. Suklaiden sisäinen jakautuminen kaakaomassan ja kaakaovoin suhteen poikkeavat toisistaan, joten odotan mielenkiinnolla makuja muustakin kuin kaakaon alkuperästä johtuvista syistä.

Ulkonäköjensä puolesta suklaiden kääreet ovat muutoin identtiset, mutta värimaailma erottaa maitosuklaan tummasta. Tumma suklaa on pääväritykseltään valkovihreä kun maitosuklaa taas on keltaruskea. Kääreissä esiintyvä kameleontti on mielenkiintoinen yksityiskohta kuvituksessa, mutta kun Wikipediasta katsoin kameleontin yleisimmät esiintymispaikat, niin siellä mainittiin lähinnä Afrikka, mutta kerrottiin toki kameleontin elävän muissakin trooppisissa paikoissa ja sellainenhan Guatemalakin tietenkin on, joskin Keski-Amerikassa. Värimaailman pohjalta tumma suklaa miellyttää silmääni enemmän.

Tumman suklaan tuoksu on raikas ja herättää odotuksia hapokkaasta ja raikkaasta suklaasta. Maitosuklaasta irtoaa aluksi selvästi pähkinäisiä tuoksuja, mutta pian myös aavistus maitoisuutta. Kummassakaan tuoksu ei ole kovin voimakas, joten nuuhkimista joutuu tekemään ennen kuin mitään irtoaa.

Tummasta suklaasta löytyy rakeisuutta melko runsaasti. Siinä on hieman hapokkuuttakin kielen reunamia ja kitalakea kutkuttelemassa, mutta ei yltiöpäisesti. Koostumus saisi olla makuuni selvästi sileämpi. Maitosuklaa tuntuu sileämmältä ja tähän vaikuttanee se, että kaakaovoi on ainesosaluettelossa toisena heti kaakaomassan jälkeen.  Tummassa suklaassa massan ja voin välissä on raakaruokosokeri.

Molemmissa suklaissa on käytetty Trinitario-kaakaolajiketta, joka on peräisin Cahabónin kaakaoviljelmältä Guatemalasta. Tumma suklaa maistuu ihan alkuun samalla tavalla pähkinäiseltä kuin miltä maitosuklaa tuoksui. Pienellä viiveellä esiin tulee hieman marjaista tai rusinaista makua, mutta ei lähellekään siinä määrin, mitä tuoksun perusteella odotin. Raikkaat vivahteet katoavat suklaasta melko nopeasti. Maitosuklaa maistuu alusta asti pähkinäiseltä ja maku tuntuu säilyvänkin suklaassa loppuun asti. Ihan mukavalla tavalla pähkinäinen on tämä maitosuklaan maku minullekin, joka ei juuri pähkinäsuklaista perusta ja kyllä sen maidon läsnäolonkin makuaistilla tunnistaa.

Maitosuklaan jälkimaku on, itseni toistamisen uhallakin sanottuna, pähkinäinen. Maidonkin kermainen maku ja koostumus maistuvat/tuntuvat suussa myös jälkimainingeissa. Tumman suklaan jälkimakua hallitsee  jonkinasteinen paahteisuus ja lievä kitkeryys. Jälkimaku muistuttaa kahvikupposen jälkeistä tuntumaa suussa.

Georgia Ramon Guatemala 62% Georgia Ramon Guatemala 72%

Vastaa