Georgia Ramon Cardamom 70% – Kun pullamauste kohtaa tumman suklaan

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kun ajattelen kardemummaa ja sen tuoksua, ajattelen automaattisesti aina pullaa. Mielessä on tuolloin örkkypulla (korvapuusti) tai leeta (pitko). Maustekaapin tuotteiden lisääminen suklaaseen on minusta yleensä ollut hieman huomionhakuista kikkailua, mutta olen toki avoin kokeilemiselle. Kaikkea pitää kokeilla ainakin kerran, paitsi kansantansseja, varsinkin kun tuote laadukkaan kaakaolajitelman* lisäksi täyttää kriteerit luomu, vegaaninen, gluteeniton ja maidoton.

Georgia Ramon Cardamom 70%Ulkonäkönsä puolesta suklaalevyn kääre on erittäin suklainen ja tyylikäs. Siinä on muista Georgia Ramonin suklaista tuttu “ympyräteema”, vaikka se tällä kertaa onkin hieman aaltoileva. Tietynlainen punainen lanka koko tuotevalikoimassa on pelkästään hyvästä. Rukea väri yhdistettynä tumman kullan kanssa luo värimaailmaan tyylikkyyttä. Suklaalevy itsessään on muiden Georgin levyjen mukaisesti varsin monimuotoinen. Palakokoja on lukuisia, joten onnea vaan tasajakojen suhteen.

Nuuhkaisen suklaata pussissaan ja odotan tuoksun olevan voimakkaan kardemummainen, mutta se ei sitä ole. Itse asiassa en ole lainkaan varma, tunnistaisinko suklaasta kardemumman tuoksua, jos en tietäisi sitä suklaassa olevan. Tuoksu on kaikin osin maltillinen ja hillitty. Suklaa tuoksuu tummalta suklaalta ilman merkittäviä houkutteleviä aromeja. Ei ehkä haittaisi, jos tuoksussa olisi ihan ripaus lisää kardemummaa. Kardemumman tuoksu ei lisäänny siinäkään vaiheessa, kun nappaan levystä palasen käteeni ja suoraan nenän alle.

Suklaa sulaa suuhun varsin helposti. Ainakaan minä en puoli levyä maisteltuani huomaa suklaan sisältävän lainkaan niitä kovia kardemumman murskeita, joita pullasta yleensä löytyy. Oletan kardemumman jauhetun niin pieneksi, että se sulautuu pehmeään ja sileään suklaamassaan lähes kokonaan. Suklaan sulamisnopeus on aika ihanteellinen ja sulaessaan massa on juuri sopivan paksua. Ei siis vetistä tai jankkia suklaata mailla halmeilla.

Suklaasta irtoaa heti ensipalasta lähtien selvä mausteinen maku. Se ei ole pistävä tai voimakas, mutta se paljastaa, että nyt on jotain muutakin lisätty suklaamassaan kuin kaakaota. Odotan kardemumman maun hyökkäystä, mutta sitä ei tule. Maku tulee kyllä esiin hetken imeskelyn ja viimeistään puraisun jälkeen, mutta se ei ole läheskään niin tymäkkä kuin odotin. Ihailen itse asiassa valmistajan päätöstä jättää kardemumman osuus riittävän pieneksi. Se kyllä maistuu, mutta suklaan maku pääsee selkeästi esiin, eikä kokonaisuutta peitä mikään mauste. Mainitsin alussa, että kardemumman ajatuksesta tulee aina pulla mieleen, mutta tämän suklaan mausta ei pullaisia visioita synny lainkaan. Tämä on arvokkaan ja yleellisen makuinen suklaa, jossa lisuketta on uskallettu laittaa riittävän vähän. Suklaissa pääosassa kuuluukin olla kaakao, eikä lisukkeet. Itse suklaa on tässä levyssä helposti syötävää. Siinä ei ole kitkeryyttä tai karvautta juuri lainkaan.

Jälkimakuna suklaa jättää suuhun miedon kardemummaisuuden maukkaan tumman suklaan maun lisäksi. Suklainen osuus ei jälkimaussa tosin ole ihan niin täyteläinen kuin voisi unelmoida, mutta aina ei voi saada kaikkea. Tasapaino kardemumman ja suklaan välillä on jälkimaussa kuitenkin erittäin hyvä.

*) Bean to bar -valmistajat (kaakaopavusta levyksi) eivät usein käytä kaakaolajitelmia suklaissaan, vaan tuotteet ovat yleensä single origin, eli yhdestä alkuperästä.

Vastaa