Porcelana – Kaakaopapujen kuningas

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Porcelana on maailman himotuimpia kaakaolajikkeita johtuen sen kehittyneestä makuprofiilista. Siitä löytyy täydellinen tasapaino hapokkuutta ja hedelmäisyyttä ja vain miedosti kitkeryyttä ja kirpeyttä. Kaakaossa maistuvat monesti pähkinäiset, karamelliset ja miedon mausteiset vivahteet. Nämä makuvivahteet saattavat kuitenkin jäädä huomaamatta, mikäli suklaan maistamiseen ei keskitytä. Monet odottavat Porcelanan olevan kaakaolajikkeista kaikista hedelmäisimmän ja vivahteikkaimman makuinen, mutta juuri makujen hieno tasapaino ja pitkäkestoisuus ovat Porcelanalle ominaisimpia. Monet arvostavat hedelmäisiä suklaita, jotka usein on valmistettu Trinitario- tai muista Criollo-lajikkeista, koska ne usein maistuvat myös makeammilta. Useimpien asiantuntijoiden mielestä Porcelana on kuitenkin kaakaomaailman Rolls-Royce.

Porcelana on puhtain Criollo-kaakaolajikkeista ja sitä on läpi historian pidetty hienoimpana ja arvokkaimpana kaakaolajikkeena. Sen juuret ovat Venezuelassa, Maracaibojärven eteläpuolella, eikä puhdasta Porcelanaa kasva missään muualla, kuin tällä kostealla alueella. Kaakaolajikkeen harvinaisuuteen vaikuttavat mm. alueen viljelijöiden siirtyminen helpommin kasvatettaviin kaakaolajikkeisiin ja viljelyalueiden käyttäminen karjan laidunmaana. Porcelana on kaakaolajikkeista kaikista herkin ja erittäin altis sairauksille. Tästä syystä lajikkeen viljely on erityisen haastavaa ja alueelle onkin perustettu juuri puhtaan Porcelanan viljelylle pyhitettyjä plantaaseja, jotka tarjoavat satoaan tätä harvinaista ja maineikasta kaakaolajiketta arvostaville suklaavalmistajille.

Puhdasta Porcelanaa käyttää suklaan valmistukseen varsin harva suklaanvalmistaja, johtuen lähinnä sen korkeasta hinnasta ja haasteellisesta saatavuudesta. Skotlantilainen Choclate Tree on kuitenkin käyttänyt Porcelana-kaakaota suklaan valmistukseen jo useita vuosia ja Saksalainen Georgia Ramonkin toukokuusta 2017 lähtien.

Vastaa