Chocolate Tree Chai Spice 60% – Joulu ja takapotku samassa paketissa

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Chocolate Treen suklaita on tullut maisteltua jo sen verran useita, että tuntuu jotenkin itsensä toistamiselta aina lausua, että “nämä kääreet ovat todella tyylikkäitä“. Tässä levyssä on nyt tuo uusi, lievästi muokattu tyyli, jossa mm. kääreen etupuolen laidoilta on poistettu tekstit ja kaakaopitoisuus on siirretty tuotteen nimen alle. Näyttää jopa paremmalta kuin aiemmin.

Suklaan tuoksusta tulee mieleen yksi asia: Joulu! Tuoksu on sekoitus eri mausteita, mikä ei sinällään ole ihme, kun chai-maustesekoitus sisältää kanelia, kardemummaa, korianteria, inkivääriä, mustapippuria, muskottipähkinää ja neilikkaa. Kaneli ja kardemumma ovat helpoiten tunnistamani tuoksut. Koska kyseessä on maitosuklaa (joskin kaakaopitoisuus peräti 60%), ei kaakaon oma tuoksu pääse maustepilven takaa esiin. Toisaalta, ei taitaisi päästä tummanakaan suklaana. Tuoksu on kyllä mielenkiintoinen ja pääasiassa miellyttäväkin. Hieman tietenkin kaipaan sitä suklaankin tuoksua, mutta täytyy muistaa, että tämähän ei olekaan maustamaton ja suhteuttaa ajatukset siihen.

Chocolate Tree Chai Spice 60%Suklaan koostumus on rahiseva, koska mausteet löytyvät suklaan seasta hienon hiekan kaltaisena sekoituksena. Rahinaa riittää tasaisesti pureskeltaessa ja imeskellessäkin pieni karkeus tuntuu selvästi kielellä ja kitalaessa. Kun suklaa on sulanut suusta pois, jää sinnetänne vielä pieniä maustejyväsiä, mutta ei lainkaan samalla tavalla kuin esim. vadelmansiemenet tuppaavat jäämään. Nämä pienet jyväset sulavat tai katoavat suusta melko nopeasti, eikä niitä tarvitse kaivamalla kaivaa hampaankoloista.

Sanoinkin jo suklaata nuuhkiessa, että Joulu tästä tulee mieleen ja niin tekee kyllä maustakin. Toisaalta, tässä nämä mausteet ovat selvästi voimakkaampina esillä kuin niissä “joulusuklaissa”, joita me suomalaiset olemme tottuneet syömään. Juuri tuo mausteiden voimakkuus onkin merkittävä ero totuttuun. Nämä voimakkaat maut ovat kuitenkin pääasiassa miellyttäviä ja uskon, että juuri tällaisen tumman maitosuklaan valinta kyseisen levyn suklaalaaduksi on ollut hyvä ja oikea päätös. Maidoton (tumma) suklaa saattaisi taistella liiaksi voimakkaiden mausteiden kanssa ja vaaleampi maitosuklaa puolestaan jäisi ihan statistin rooliin, ikään kuin ainesosaksi, joka vain pitää mausteet yhdessä. Vaikka maut ovat mieluisia, ei tämä suklaa kuitenkaan ole sellainen, jota itse imeskeltäväksi nappaisiin herkkupalasta valitessa. Itse suklaa jää tässä liiaksi sivuosaan.

Jos mausteet hallitsivat tuoksua ja makua, niin ne hallitsevat jälkimakua vielä selvemmin. Sanoisin, että jälkimaun mausteisuuden voi laskea matemaattisella kaavalla (tuoksu + maku)³. Jälkimaussa ei ole ripaustakaan suklaasta ja ihan ämpärikaupalla mausteita. Jälkimaussa selvimmät mausteet ovat mustapippuri ja inkivääri. Johan on pommi! Tällekin suklaalle löytyy varmasti oma kuluttajakuntansa.

Vastaa