Cultura Craft Chocolate Haiti 70% & Belize 75%

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Cultura Craft Chocolate valmistaa “normaalien” 50 g suklaalevyjen lisäksi tällaisia todella pieniä 23 g suklaalevyjä. Sain tapaamisessa yrityksen omistajan kanssa muutaman tällaisen pienen maistiaislevyn ja otan niistä arvioitavaksi nyt kaksi kerralla. Kaakaon alkuperien (Haiti & Belize) lisäksi eroa on myös kaakaopitoisuudessa belizeläisen ollessa 5 %-yksikköä tummempaa. Molempien suklaiden raaka-aineina on ainoastaan luomusertifioitu kaakaomassa ja saman sertifioinnin saanut ruokosokeri.

Ulkonäöllisestihän levyissä ei ole eroa, vaan molemmat ovat omaan silmääni tyylikkäitä, joskin joidenkin mielestä varmaan hieman makaabereja. Pieniin kääreisiin ei tietenkään kovin paljon grafiikkaa tai tekstiä olisi mahtunutkaan, mutta kaikki oleellinen on esillä.

Haitilaisen suklaan tuoksu on raikas ja hedelmäinen, erittäin miellyttävä. Belizeläisessäkin on hedelmäisyyttä, mutta myös korkeamman kaakaopitoisuuden mukanatuomaa synkkyyttä. Merkittävää eroa tuoksujen miellyttävyydessä ei ole, vaikka ne eivät identtisiä olekaan.

Nämä minilevyt ovat varsin ohuita, joten molemmat suklaat sulavat nopeasti kielen ja kitalaen välissä. Haitilainen suklaa on imeskellessä ja sulaessa täysin sileä ja mukavan liukas, kun taas belizeläinen on ihan hienoisesti rakeisempi koostumukseltaan ja selvästi enemmän suuta kuivattava.

Haitilaisen kaakaon suklaa maistuu vahvasti ananakselta! Maku on raikas ja pehmeä. Belizeläinen suklaa maistuu useammaltakin trooppiselta hedelmältä. Sen maku on selvästi kirpsakampi kuin haitilaisessa, mutta samalla mukana on hieman karvautta, johtuen tietenkin jo pariin kertaan mainitusta korkeammasta kaakaopitoisuudesta. Kun otan taas palasen vaaleampaa Haitilaista huomaan edelleen selkeän ananaksen maun, mutta myös sokerimäärän eron todella selkeästi. Haitilaisessahan on sokeria 20% enemmän (jos nyt matikkapää vähänkään toimii). Toisellakin maistelukierroksella Belizeläinen on todella kirpsakka maultaan.

Haitilaisen jättämää jälkimakua kuvaa parhaiten maussakin esillä ollut ananas, joskaan maku ei viivy suussa kovin pitkään. Belizeläisen jälkimaku on selvästi kitkerämpi ja huomaamattomampi. Jos sattuu jotakin muuta puuhastelemaan sillä välin kun belizeläinen katoaa suusta, ei siitä jää minkäänlaista muisti- tai makukuvaa.

Ainesosat: Luomu kaakao & luomu ruokosokeri

Cultura Craft Chocolate Haiti 70%    Cultura Craft Chocolate Belize 75%

Vastaa