Cultura Craft Chocolate Guatemala 70%

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Minulla oli viikko sitten kunnia tavata Oulussa Damaris Ronkanen, joka on toinen Denverissä, Coloradon osavaltiossa (Yhdysvalloissa) toimivan Cultura Craft Chocolaten omistajista. Rupattelimme ja maistelimme suklaata tunteroisen kahvikupin äärellä ja sain vielä kotiin vietäväksi näytekappaleet neljästä Culturan bean to bar -suklaasta. Tämä on niistä ensimmäinen.

Yrityksen suklaakääreissä on yhdistävänä teemana pääkallo, jota ei kuitenkaan pidä yhdistää Haitiin, vaikka aivot helposti niin tekevätkin. Damaris Ronkanen on sukujuuriltaan meksikolainen ja sieltä tulee sekä hänen kiinnostuksensa suklaaseen, että tämä pääkallokuvio. Minusta kuvio on erittäin tyylikäs, kuten myös kaikki muu design kääreessä ja muussa paketoinnissa. Erityisen kunniamaininnan ansaitsee myös pussi, jossa itse suklaalevy majailee. Pussukan saa nimittäin auki vaivattomasti repäisemällä. Suklaalevyn kuviointi on selkeän suoraviivainen, joskin yrityksen suklaaseen kaiverrettu nimi näyttää hieman liian “kotitekoiselta”, vaikka käsityöläissuklaasta onkin kyse.

Suklaan tuoksun pääosassa on selkeästi rusina. Tuoksu on raikas ja niin voimakas, että muita hajuja en suklaasta irti saa vaikka kuinka nuuhkin. Koostumuksen osalta ollaan ihan huipulla, sillä suklaa on silkkisen sileää ja sulaessaan se muuttuu juuri sopivan miellyttäväksi suklaamassaksi, jossa ei häiritse yhtään mikään. Ei tartu kitalakeen/hampaisiin eikä ole liian liruakaan. Huomion arvoista koostumuksen osalta on sekin, että suklaa ei sisällä lainkaan lisättyä kaakaovoita, vaan ainoastaan kaakaon luonnostaan sisältämän kaakovoin ja ruokosokerin. Silti koostumus ei ole liian kuivakaan.

Ensimmäinen maku joka mieleen tulee ensimmäisestä suklaapalasta on toffeen maku, mikä on aika yllättävää tuoksun rusinaisuuden jälkeen. Itse asiassa toffeen maku viipyilee suklaassa pitkään, mutta rinnalle tulee muitakin makuja. Rusinan maku tulee esiin toisena ja se muodostaa yhdessä kokemani toffeen maun kanssa suklaan päämaut. Kääreissä mainitaan makuvivahteina rusinan lisäksi hibiskus ja sitrus. Ensinmainittua en makuna tunne, mutta sitruksen vivahteita myönnän havaitsevani, ainakin mielikuvituksen avustamana. Suklaassa on vain pienesti karvautta ja maku säilyy vielä usean palasen jälkeenkin raikkaana ja iloisena. Suklaassa on hieman hapokkuuttakin, joka tuntuu kielen reunoilla, mutta sitä ei ole liiaksi vaan se on sellainen pieni lisä muutenkin herkulliseen kokonaisuuteen. Minusta tämä on todella herkullinen suklaa, mutta tällaisiin suklaisiin tottumaton saattaisi kavahtaa runsasta rusinaisuutta.

Vielä jälkimaussakin tunnistan toffeen maun rusinan rinnalla ja se tekee jälkimaustakin todella hyvän. Tumman suklaan luontainen pieni karvaus pääsee selkeämmin esiin jälkimaussa kuin syödessä. Jälkimaku ei myöskään viivy suussa kovin pitkään.

Ainesosat: Luomu kaakao & luomu ruokosokeri

Cultura Craft Chocolate Guatemala 70%

Vastaa