Georgia Ramon Porcelana 75%

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Aina kun joku suklaanvalmistaja julkaisee uuden tuotteen, jossa on käytetty harvinaista Porcelana-papua, on kyseessä minua kovasti kiinnostava suklaa. Uusin tulokas venezuelalaisen Porcelana-pavun käyttäjiin on saksalainen Georgia Ramon, jonka maustamaton tumma suklaa on kaakaopitoisuudeltaan 75%. Valmistuksessa on käytetty kaakaomassan lisäksi ainoastaan raakaruokosokeria ja kaakaovoita.

Georgia Ramon Porcelana 75%Ulkonäkö kääreessä on Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi sinivalkoinen. Okei, ehkä se ei ole todellinen syy väriyhdistelmälle. Kahden sinisen sävyn käyttö yhdessä valkoisen kanssa kuitenkin toimii ja kääreet näyttävät hyvältä. Suklaalevy on GR:n muotteja noudattaen jaoteltu moneen erikokoiseen palaseen.

Tuoksu on suklaassa melko neutraali tumman suklaan tuoksu. Mitään raikkaita tai muutoin esiin pomppaavia tuoksuja en löydä ja luulen, että ihan mietona havaitsemani kanelimaiset tuoksut tulevat vähintään puoleksi mielikuvituksestani. Olisin toivonut hieman enemmän eloa tuoksuun.

Suklaa on koostumukseltaan sileä ja se sulaa suussa varsin hitaasti. Tähän saattaa vaikuttaa sekin, että maistelemani suklaalevy ei ole vielä kerennyt lämmetä huoneenlämpöön sen jälkeen, kun nostin sen viinikaapin 16 asteen lämpötilasta pöydälle. Sulaessaan suklaa muuntuu todella paksuksi ja yleellisen tuntuiseksi nesteeksi, joka ei lainkaan tartu hampaisiin tai kitalakeen, mutta joka levittää maut jokaiseen makunystyrään. Suutuntuma on aavistuksen kuiva, joka kertonee siitä, että kaakaovoita ei ole tölvätty liiallisesti.

Suklaan maku on alkuun yllättävänkin neutraali. Porcelanat eivät yleensäkään ole olleet erityisen raikkaita tai hapokkaita, mutta eivät myöskään kitkeriä. Tämä suklaa maistuu kenties aavistuksen keskivertoa korkeammasta kaakaopitoisuudesta johtuen varsin tummalta, siis ihan sillai oikeasti. Sitä täytyy kuitenkin ihailla, kuinka näin tumman makuinen suklaa ei ole lainkaan kitkerä tai karvas, vaan pehmeän tumma. Kaakaossa on vahva ja jämäkkä  tumman suklaan maku ja toisen palasen kohdalla maistan ihan hitusen marsipaanin kaltaisia vivahteita suklaasta. Minähän olen yleensä sellaisen raikkaan ja hapokkaan tumman laatusuklaan ystävä, joten jotain tästä suklaasta jään siinä suhteessa kaipaamaan. Tässä korostuvat erilaiset kaakaon ominaisuudet ja sellaisen ihmisen, joka ei pidä tumman suklaan kitkeryydestä, on varmasti helppo makustella tätä.

Koska maku ei ollut erityisen raikas, ei jälkimakukaan sitä ole. Suuhun jää kuitenkin viipyilemään pehmeä tumman suklaan maku täysin vailla kitkeryyttä. Suutuntuma on jälkeenpäinkin hieman kuivakka, joten ymmärrän hyvin heitä, jotka tässä vaiheessa nappaisivat hörppäyksen juotavaa. Tämäkin Porcelana osoittautui suklaaksi, jota tummaan suklaan tottumattomien voi olla helppo makustella.

Ainesosat: Kaakaomassa, raakaruokosokeri & kaakaovoi

Vastaa