Chocolate Tree Peru Chililique 70%

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Chocolate Tree -tuoteperheen uusimman tulokkaan kaakao on kasvanut Perussa, lähellä Chililiquen kylää. Kaakaolajike on muinainen lajike, jolle ei varsinaista luokitusta ole, kun puhutaan perinteisistä (monen mielestä jo vanhentuneista) kaakaon päälajikkeista Criollo, Trinitario ja Forastero.

Chocolate Tree Peru Chililique 70%Kuten Chocolate Treen kääreet ja levyt usein ovat, on tämäkin kääre varsinainen taideteos. Laamakuviointi on tuttu monesta muusta perulaisesta kaakaosta valmistetusta suklaalevystä, värit vain ovat erit. Tyylikäs katseenvangitsija!

Nuuskuttelen suklaata ja nenäni havaitsee tuoksun, joka on tuttu, mutta en millään saa päähäni mistä se on tuttu. Hetken kuluttua sen tajuan: ruisleipä! Kyllä, tämä tuoksuu sellaiselta vähän happamammalta ruisleivältä. Tuoksussa on myös selvästi raikkaampia vivahteita ja ihan ministi myös jotain toffeeseen viittaavaa, joten odotan mielenkiinnolla mitkä näistä tuoksuista löytyvät myös mausta.

Koostumuksessa on ihan pieni jauhoisuus, eli tämä ei ole silkinsileää suklaata. Jauhoisuus on kuitenkin niin vähäistä, että se ei häiritse, mutta tuntuu kuitenkin kitalaessa kun suklaata syö suuremman määrän (nyt noin puoli levyä mennyt). Suklaa katoaa suusta melko pian sulamisen jälkeen, kun monet muut suklaat sulavat paksuksi massaksi, joka sitten tarttuu hampaisin yms.

Onpa jännä alkumaku tässä suklaassa. Monenlaisia makuja vilistelee suussa edestakaisin, enkä meinaa saada mistään oikein kiinni. Huomaan pian, että kyse ei olekaan pelkästään alkumausta, vaan vaihteleva maku säilyy suklaassa pidempäänkin. Mitenhän osaisin kuvata näitä makuja… Trooppisia hedelmiä on ehdottomasti läsnä. Ehkäpä myös hieman nahkaisia makuja välillä ja sen lisäksi ripaus aprikoosin jännää makua. Niin, onhan tässä jogurtista tuttua happamuuttakin! Pureskellessa mausta paljastuu selvästi makeampia vivahteita, ehkä hieman kypsään banaaniin viittaavia. Maku on todella erikoinen, en ole tällaiseen aiemmin törmännyt. Tämä on ehdottomasti raikas ja iloinen suklaa, mutta tässä ei kuitenkaan ole niin voimakasta hapokkuutta kuin esimerkiksi madagaskarilaisesta kaakaosta valmistetuissa yleensä on. Tunkkaisuuttakaan tästä ei onneksi löydy ja huomaan maun paranevan suussani mitä useamman palasen nappaan. Tämä on aikamoista makujen iloittelua, joskin se ihan viimeinen kärki jää puuttumaan.

Jälkimaku jää ensialkuun hieman olemattomaksi, kunnes yhtäkkiä suuhun ilmestyy hedelmäisiä (mm. aprikoosi) ja raikkaita makuja pieninä purskahduksina. Suussa kihelmöi syömisen jälkeen hieman, joten kyllä tässä sitä hapokkuuttakin on. Kokonaisuutena varsin mielenkiintoinen suklaa, jonka kaikkia makuja ei välttämättä huomaakaan pelkästään yhden palasen nauttimalla.

Ainesosat: Luomu kaakaopavut, luomu ruokosokeri & luomu kaakaovoi

Vastaa