Sthlm Bean to Bar 72% Tumaco, Colombia

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ruotsiin on syntynyt uusi bean-to-bar -suklaan valmistaja nimeltään Sthlm Bean to Bar. Yritystä pyörittää Gustaf Mabrouk. Valmistajan kotipaikka on Tukholma ja ensimmäinen heiltä maistamani tuote on kolumbialaisesta, Tumacon alueelta peräisin olevasta kaakaosta valmistettu maustamaton tumma suklaa.

Rasian ulkonäkö ei ole minun silmissäni erityisen tyylikäs. Se on teknisesti erikoisella tavalla kasattu ja pohdiskelenkin tässä vielä miten saan paketin auki repimättä sitä palasiksi. Kesti hetken verran hoksata ratkaisu. Suklaalevy itsessään on jaettu 16 keskenään samankokoiseen palaseen. Neliön muotoiset palaset ovat perusasiallisen näköiset, eivät mitenkään mullistavia.

Alkuun ajattelin, että suklaan tuoksu on lievästi mausteinen, eikä kovin voimakkaan kaakaoinen. Kun taitan levystä palasen huomaan kuitenkin, että taitoskohdassa tuoksu on selvästi suklainen hyvällä tavalla. Mitään vahvoja tai selkeitä, esimerkiksi raikkaita tuoksuja tästä ei irtoa, siis mitään sellaista, joka erottaisi tämän monesta muusta perustummasta suklaasta.

Koostumuksen osalta on onnistuttu hyvin. Suklaa napsahtaa levyä murrettaessa jämäkästi ja sulaa sen jälkeen suussa rauhalliseen tahtiin. Sulaessaan suklaa muuttuu sileäksi ja pehmeäksi suklaamassaksi, joka hieman kuivaa suuta ja tarttuu hampaiden pintoihinkin.

Suklaan maku on ihan alussa hitusen pistävä ja kitkeryyttäkin löytyy ensimmäisestä palasesta jonkin verran. Toisesta palasesta lähtien suklaan kitkeryys vähenee selvästi ja maku muutenkin pehmenee. Esiin ei kuitenkaan tule mitään sellaisia varsinaisesti raikkaita tai hedelmäisiä makuja, joita itse arvostan suklaissa kovasti. Tämä tumma suklaa on alun pienen liikakitkeryyden jälkeen varsin helposti syötävää, joten kaikki “miinukset” tulevat lähinnä siitä, mitä tästä puuttuu.

Jälkimaussa on sellaista peruskaakaoisuutta mukavasti, onhan kyseessä kuitenkin tumma suklaa, mutta jälkimaussakaan ei ole minkäänlaisia raikkauden purskahduksia, jotka varsinaisesti nostaisivat suupieliä ylöspäin. Jälkimaku on sellainen perushyvän tumman suklaan makuinen, en tästä sen kummempaa oodia saa syntymään.

Ainesosat: Kaakaomassa, sokeri & kaakaovoi

Sthlm Bean to Bar - 72% Tumaco, Colombia

Vastaa