Jordi’s maitosuklaa 51% vuohesta ja lampaasta

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ensikosketus tähän tsekkiläiseen suklaamerkkiin tapahtui ainoastaan Facebookissa ja nyt on vuorossa toinen ja itse asiassa kolmaskin yhteys. Maistelen nyt nimittäin kahta maitosuklaata, joiden kaakaon alkuperästä ei kääreissä mainita mitään. En sitä valmistajaltakaan viitsi kysyä, kun sieltä ei ole vastauksia aiemminkaan kuulunut. Ovat varmaan kiireisiä. Ehkä vedän alkuperästä vain omat johtopäätökseni ja pidän nekin omana tietonani.

Pahviset kääreet ovat visuaalisesti ihan asialliset, mutta itse suklaalevyt nostavat ulkoasupisteitä merkittävästi. Suklaalevyt koostuvat pienistä vinoneliöistä ja levyjen keskeltä löytyy suuret neliöt. Ulkoasullisesti näissä kahdessa suklaassa ei ole muuta eroa kuin kääreiden pääväri, joka toisessa on kellertävä ja toisessa vihertävä.

Nuuhkin suklaita vuoron perään. Vuohenmaitosuklaa tuoksuu kutakuinkin lehmänmaidosta valmistetulta suklaalta, mutta lampaanmaito ei. Lampaanmaitosuklaa tuoksuu joko märältä villasuklalta tai todella halvalta teolliselta tuotokselta. En osaa sanoa kumpi vaihtoehto olisi lampaanmaitosuklaalle paremmin eduksi markkinoinnissa, mutta tuoksuissa pistejako menee selkeällä erolla.

Koostumus vuohenmaitovariantissa on lievästi rakeinen, tai ei ainakaan sileä. Lampaanmaitosuklaa on aavistuksen sileämpi, joten jokin ero valmistusprosessissa on varmaan ollut. Niin suurta eroa koostumuksessa ei kuitenkaan ole, että arvosana olisi suklaille eri.

Vuohenmaitosuklaassa on varsin erikoinen alkumaku. Märkä kintas tai likainen tiskirätti tulee päälimmäisenä mieleen. Maku paranee jonkin verran toisen palan kohdalla ja muistuttaa enemmän jo “oikealla” maidolla valmistettua suklaata. Lampaanmaitosuklaa puolestaan maistuu aluksi (hetkisen verran) melko tavalliselta maitosuklaalta, mutta maku muuttuu pian todella vastenmieliseksi, siis oikeasti. Ummehtunut ja päivän pöydällä auringonpaisteessa seissyt maito tulee mieleen. Palaan nyt vuohenmaitoon ja se maistuu lampaanmaidon jälkeen melkein hyvältä. Kumpaakaan en välitä jatkossa enää makustella ja rohkenen luottavaisesti väittää, että näiden suklaiden vastenmielisyys on nimenomaan maitolajeista riippuva eikä mistään muusta.

Jälkimaku vuohenmaidossa on hitusen verran pistävä ja siinä on aniksen makua. Ei se hyvä ole, kuten arvata jo saattaa. Lampaanmaidossa jälkimaku on yhtä epämiellyttävä kuin kaikki muukin maku. Suuhun jää se pilaantuneen maidon maku, pthyi!

Maistatin molempia suklaita myös vaimollani ja muutamalla koululaisella. Ei näistä kukaan tykännyt, joskin yksi mainitsi syötäväksi.

Ainesosat: Kaakaopavut, vuohen-/lampaanmaitojauhe, ruokosokeri

Jordi's vuohenmaito- ja lampaanmaitosuklaa

Vastaa