Haastattelu: Alastair Gower – Chocolate Tree

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Haluan aluksi kertoa sinulle (Alastair Gower) ja blogini lukijoille, että en ole millään tavalla objektiivinen suklaaharrastaja. Pyrin pitämään mieleni avoimena, mutta minun on todella vaikea löytää hyviä ominaisuuksia niistä tummista suklaista, joita Suomen kaupoista yleisesti löytyy. Kun puhun laatusuklaasta, puhun tummasta suklaasta, jonka ainoat ainesosat ovat aromikas laatukaakao ja sokeri. Olen puristi ja tiedostan sen. Tämän pohjustuksen jälkeen päästäänkin jo itse asiaan:

LAATUSUKLAA: Hei ja kiitos haastateltavaksi suostumisesta! Esittelisitkö itsesi ja yrityksen jota johdat/jossa työskentelet Good Chocolate Wanted -blogin lukijoille?

ALASTAIR GOWER: Hei Suomi! Olen Alastair Gower, Chocolate Treen toinen perustaja yhdessä vaimoni Friederiken kanssa. Olemme pieni joukko mahtavia ihmisiä joiden tavoitteena on valmistaa luksussuklaata, joka ei ole vain herkullista ja houkuttelevaa, vaan myös sellaista, johon kuluttajilla on varaa, joka on eettistä ja ympäristöystävällistä.

LS: Oletko koskaan (ennen tämän kysymyksen lukemista) lukenut arvioitani valmistamistanne suklaista?

AG: Kyllä.

LS: Miltä tuntuu, kun ihmiset kirjoittavat arvioita valmistamistanne suklaista?

AG: Se ilahduttaa minua.

LS: Kuinka kauan olet ollut ammattimaisesti tekemisissä suklaan kanssa ja mikä sai sinut valitsemaan näin mielenkiintoisen uran? Oletko työskennellyt suklaan parissa ennen nykyistä asemaasi?

AG: Chocolate Tree perustettiin kesällä 2005, kun ryhdyimme kiertämään musiikkifestareita käsin rakennetun ja aurinkovoimalla toimivan geodeettisen kupolin kanssa, jonka olimme valjastaneet liikkuvaksi suklaakahvilaksi. Tarjoilimme kahvilasta kuumaa kaakaota, suklaakakkuja ja luomuherkkuja energiselle yleisölle. Ideamme otettiin niin hyvin vastaan, että jatkoimme ja kehitimme toimintaa. Suklaa ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä minua tällä matkalla. Ennen kuin perustimme Chocolate Treen olin töissä luomuviljelmällä ja olin juuri päättänyt valokuvausopintoni.

LS: Kuinka alunperin ja nykyään valitsette kaakaopavut, joita käytätte suklaidenne valmistukseen?

AG: Kun aloitimme suklaan valmistuksen pavusta lähtien vuonna 2012 oli vaikea löytää laadukkaita papuja ja vaihtoehdot olivat vähissä. Nykyään pienille suklaanvalmistajille on tarjolla paljon vaihtoehtoja. Kun olemme ensiksi tavanneet potentiaalisen kaakaopapujen toimittajan, perehdymme kyseisen kaakaon alkuperään niin hyvin kuin mahdollista. Valmistamme uusista pavuista koe-eriä ja kokeilemme eri vaihtoehtoja paahtoprofiilien ja reseptien suhteen. Jos kaakaosta saadaan sellaisia makua mitä haemme, tilaamme erän kaakaota ja vierailemme sen jälkeen kaakaon alkuperäpaikalla perehtyen kyseiseen kaakaoon tarkemmin.

Chocolate TreeLS: Onko olemassa mitään tiettyä kaakaolajiketta tai -alkuperää, jota ette ole kokeilleet, mutta jota haluaisitte ehkä kokeilla? Kuinka usein otatte valikoimaanne uusia kaakaolajikkeita/-alkuperiä?

AG: On olemassa asioita jotka tiedät, asioita joista tiedät olevasi tietämätön (ja joiden tietämättömyydestä olet tietämätön). Minusta kaakao on erittäin yksilöllistä tarkan kasvupaikan ja käsittelypaikan suhteen, joten olemassa on oltava tuhansia potentiaalisen mahtavia kaakaolajikkeita joista emme tiedä, mutta joista voisi syntyä mahtavaa suklaata. On myös olemassa suklaatyylejä, joita emme ole osanneet vielä edes kuvitella.

LS: Oletukseni on, että pienet laatusuklaan valmistajat tuntevat kaakaoviljelijöidensä olosuhteet paremmin kuin suuret suklaavalmistajat. Jos näin on, niin kuinka usein olette yhteydessä viljelijöihinne?

AG: Käsittääkseni suklaaketjussa on niin monia lenkkejä, että päätöksentekijät suurissa kansainvälisissä suklaayhtiöissä ovat täysin etääntyneet kaakaoviljelijöiden edustajista, jotka ovat suoraan yhteydessä viljelijöihin. Pienet suklaavalmistajat työskentelevät yleensä yhdessä henkilöiden kanssa, jotka viettävät merkittäviä aikoja kaakaoviljelmillä ja tarjoavat näin suoran yhteyden viljelijöihin. Seikka joka tekee Chocolate Treestä melko ainutlaatuisen on se, että olemme matkustaneet jokaiseen kaakaomme alkuperäpaikkaan vähintään kerran tai kahdesti ja tämä on ollut edellytys raaka-aineen ymmärtämiseen. En koskaan lakkaa hämmästelemästä yhteyden puuttumista useimpien suklaavalmistajien ja alkuperäpaikalla työskentelevien ihmisten välillä. Aito yhteys kaakaon alkuperän ihmisiin ja maaperään on ehdoton edellytys sille, että saamme valjastettua pavusta syntyvät maut. Jokaisella pavulla on oma terroir, geeniperimä ja sadonkorjuun jälkeinen prosessi. Kun ymmärrämme paremmin viljelmän, voimme paremmin ymmärtää valmistamamme suklaan.

LS: Onko suklaissanne Reilun Kaupan/Rainforest Alliancen/Muun Hyvää Tarkoittavan Tahon leimaa? Miksi tai miksi ei?

AG: Meillä on luomusertifikaatti ja käytämme luomu raaka-aineita kun koemme sen aiheelliseksi, mutta emme anna sertifioinnin rajoittaa meitä. Kun löydämme mielenkiintoisen ja ympäristöystävällisen kaakaolajikkeen, emme vaadi viljelijältä sertifiointeja ennen kuin käytämme heidän kaakaotaan.

Friederike, Don Fortunato & RoslynLS: Mikä on henkilökohtainen mielipiteesi vaniljan ja/tai lesitiinin lisäämisestä lisukkeettomaan tummaan suklaaseen?

AG: Miksi käyttää niitä, kun se ei ole tarpeen.

LS: Jos tiedustelisin kaakaomassan ja kaakaovoin keskinäistä suhdetta suklaissanne, pitäisittekö minua uteliaana?

AG: Emme. Lisäämme suklaisiimme 6-8% kaakaovoita riippuen alkuperästä ja paahtoprofiilista. Keittiömestareille toimittamassamme couverture-suklaassa on enemmän kakaovoita vähentämässä sen viskositeettia. Valmistamme eurooppalaistyylistä suklaata, joka sisältää hieman enemmän kaakaovoita. Tällainen koostumus sopii mielestäni paremmin kylmään ilmastoon. Jos syöt suklaata kuumassa maassa, kaakaovoi sulaa nopeammin.

LS: Kuinka huolissasi olet huhutusta laadukkaan kaakaon loppumisesta maailmassa? Mikä olisi paras tapa estää tätä tapahtumasta?

AG: En kovinkaan. Yritän olla murehtimatta, tai en koskaan nostaisi päätäni pensaasta. Avainhenkilöt työskentelevät tehokkaasti ruohonjuuritasolla parantaakseen tulokehitystä viljelijöille, jotka myyvät satonsa laatusuklaamarkkinoille. Laatusuklaan vientimarkkinoille viljelty kaakao luo positiivisia sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia ja tämän eteen työskentelee paljon ihmisiä. Paras tapa tukea tämän toteutumista on syödä laadukkaampaa suklaata. Silloin voittavat kaikki.

LS: Mitä mieltä olet väittämästä jonka mukaan “Raakasuklaa” on terveellisempää/parempaa kuin oikea suklaa?

AG: Jos ihmiset haluavat suklaaseen terveellisen suhteen (tämä on täysin mahdollista), suosittelisin nauttimaan pienia määriä todella hyvää suklaata ajatuksen kanssa keskittyen suklaisiin, joissa on vähemmän sokeria. Raaka ei mielestäni terminä sovi suklaaseen, joka käy läpi monia vaiheita matkalla kaakaosta suklaaksi. Minulle raaka tarkoittaa käsittelemätöntä. Kaikki suklaa on kuitenkin valmistettu raaka-aineista, jotka ovat käyneet yli 50C asteessa jossakin tuotantovaiheessa, joten ne eivät ole raakaruoan kriteerien mukaisia lämpötilan osalta. Terveysväittämät sikseen, raakasuklaa harvoin maistuu paremmalta kuin paahdetuista pavuista valmistettu suklaa.

Chocolate Tree bean-to-barLS: Voisitko auttaa minua ja lukijoitani valitsemaan hyvän suklaan mistä tahansa kaupasta laittamalla seuraavat 6 suklaan ominaisuutta henkilökohtaiseen tärkeysjärjestykseen (aloittaen tärkeimmästä): kaakaopitoisuus, kaakaon alkuperä, suklaalevyn hinta, käytetty kaakaolajike, ainesosaluettelon pituus, kääreen / rasian nättiys.

AG:

  • käytetty kaakaolajike
  • kaakaopitoisuus
  • kaakaon alkuperä
  • suklaalevyn hinta
  • ainesosaluettelon pituus
  • kääreen / rasian nättiys

LS: Mitä sanoisit suomalaiselle kuluttajalle, joka ei ole koskaan kuullut termejä bean-to-bar (pavusta levyksi), single origin (yksi alkuperä) tai kahden ainesosan suklaa (tarkoittaen kaakaota ja sokeria), joka epäröiden harkitsee hyvin pienen suklaalevyn ostamista 10€:lla, kun samalla rahalla saisi 4-5 kaksi kertaa niin suurta suklaalevyä miltä tahansa teolliselta valmistajalta?

AG: Osta molemmat ja vertaile niitä yhdessä ystävien kanssa. Jos et pidä 10€ levystä, osta toinen ja kokeile uudestaan. Toista tätä kunnes löydät suklaalevyn jota rakastat. Ajattele sitten, että voisit elää vain kerran ja sinun pitäisi valita kumpaa näistä suklaalevyistä söisit. Elä sitten tämän mukaisesti kaikessa.

LS: Löytyisikö sinulta kannustavia sanoja suomalaiselle suklaaharrastajalle, joka yrittää levittää maamiehilleen/-naisilleen tietoa laatusuklaista?

Friederike & RowanAG: Suurimmat suklaavalmistajat ovat häpäisseet itsensä. Heidän tuotteista on otettu kaakao pois ja se on korvattu kestämättömän kehityksen mukaisilla rasvoilla, jotka suorastaan tuhoavat luontoa ja sokereilla, jotka mädättävät hampaamme ja tekevät meistä ylipainoisia. He pitävät meitä tyhminä uskotellessaan meille, että maitosuklaan kuuluu olla enimmäkseen sokeria ja tumman suklaan mautonta ja kitkerää. Suklaan uusi aikakausi on aluillaan. Pienet valmistajat valmistavat suklaata joka ei ole ainoastaan herkullista, vaan myös eettisesti ja ympäristöllisesti kestävää. Levittäkää sanaa!

LS: Viimeisimpänä, mutta ei missään nimessä vähäisimpänä: Uskotko Joulupukin asuvan napapiirillä, Rovaniemellä (syntymäkaupungissani) VAI pohjoisnavalla?

AG: Jos tulemme Rovaniemelle, pääsemme tapaamaan aitoa Joulupukkia! Varaan lennot ja ilmoitan lapsille!

LS: Suuri kiitos tästä haastattelusta!

******************************************************************************************

Chocolate Tree on kasvanut siinä määrin, että se tarvitsee suuremmat toimitilat. Sinullakin on nyt tilaisuus auttaa laatusuklaata valmistavaa skottifirmaa toimintansa laajenemisessa ja laadukkaan suklaan sanoman levittämisessä osallistumalla joukkorahoitukseen täällä. Voit itse valita rahasumman ja sitä vastaavan edun.

******************************
Kaikki kuvat © Chocolate Tree
Lue lisää Chocolate Treesta:
WWW: choctree.co.uk
Facebook: facebook.com/ChocTreeScotland
Twitter: @ChocTree
Chocolate Tree tässä blogissa

Vastaa