Wilkies Amazonas Peru 75%

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tämä on ensikosketukseni irlantilaiseen laatusuklaaseen. Olen irlantilaista suklaata syönyt aiemminkin ainakin Butlers-merkiltä vuosia sitten, mutta muistaakseni niissä suklaissa oli paljon muutakin kuin kaakota ja sokeria. Hekottelin juuri itsekseni kahteenkin otteeseen tämän Wilkies-paketin kanssa: Ensinnäkin, suklaamaailmassa on käynnissä pieni “terminologiasota”, jossa jopa teollista suklaata valmistavat yrityksetkin käyttävät totuutta taivutellen tuotteistan termejä craft, single origin, bean to bar ja artisan. Wilkiesillä sentään on oikeus käyttää ko. termejä ja siksi se onkin käytänyt ihan jokaista termiä kääreissään. Toiseksi, tiedäthän suklaissa lähes aina esiintyvät varoitukset “Voi sisältää jäämiä…”? No, näissä kääreessä lukeekin “Voi sisältää jäämiä kokonaisista kaakaopavuista“, joka ensialkuun vaikutti hauskalta, kunnes ymmärsin mitä sillä oikeasti tarkoitetaan. Sláinte!

Suklaan ulkonäkö ei näin ensikosketuksella iske. Ohut pahvirasia on kuvioitu näyttämään… paksummalta pahvilta. Miksi? Ymmärrän myös, että rasian tekstit on haluttu näyttävän vanhalla kirjoituskoneella kirjoitetuksi, mutta… harkitsisin tämänkin uudelleen. Itse suklaalevy on identtinen vasta arvioimieni Dandelion Chocolate -levyjen kanssa ja nekin näyttävät vanhanaikaisilta.

Avaan läpinäkyvän pussukan, jossa itse suklaa on kääreiden sisällä ja vastaan tulee heti voimakas punaviinin tuoksu. Tuoksu on todella hedelmäinen, mutta onko se jo liian voimakas? Suklaan koostumus puolestaan on juuri niin sileä kuin sen kuuluukin olla, mutta sulaessaan suklaamassa jää hieman ohuenlaiseksi omaan makuuni. Ehkäpä ei voi saada kaikkea kerralla.

Koska tuoksu oli niin voimakkaan punaviininen, pelkäsin hieman että makukin olisi. Onneksi ei kuitenkaan ole, mutta onhan tässä toki punkkumaisuutta keskivertoa enemmän. En osaa nimetä suklaan mausta mitään tiettyjä hedelmiä, mutta se on ihan asiallinen, vaikka punkkumaisuus meinaakin hallita kokonaisuutta. Tämän perulaisen Criollo-pavun maku on todellakin eksoottinen, kuten valmistaja mainitsee kääreissä. Tajusin muuten juuri, että tämä maistuu hyvin samankaltaiselta vasta arvioimani Areté Peru ‘Phantom’ -suklaan kanssa. Maku on melko hapokas ja kuivaa myös suuta, ainakin 5 palan jälkeen.

Jälkimaku muistuttaa varsinaista makua varsin selvästi. Siinäkin on runsaasti punaviiniä, mutta myös miedompia hedelmäisiä makuja. Jälkimaku viipyilee pitkään, aivan kuten valmistaja mainitsikin. Jälkimaku ei kuitenkaan ole niin pistävä kuin miltä itse suklaa maistui ajoittain syödessä.

Ainesosat: Luomu kaakaomassa, luomu ruokosokeri & luomu kaakaovoi

Wilkies Amazonas Peru 75%

Vastaa