Metiisto Artisan Chocolate Tanzania 85%

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Olen odottanut tämän suklaan maistamista siitä lähtien kun Trev “Metiisto” Smith itse kuvaili löytämiään makuja suklaassaan. Hän mainitsi vihreän omenan ja se jäi päähän kaikumaan, koska rakastan vihreitä “Granny Smith” -omenoita (liekö nimiyhtäläisyys sattumaa..?). Myönnän suhtautuvani afrikkalaiseen, ei-madagaskarilaiseen kaakaohon varauksella, mutta lähden maisteluun avoimin mielin.

Metiiston levyt ja paketoinnit ovat olleet tyylikkäitä niin kauan kuin olen tiennyt yrityksen olemassaolosta. Mustat, pahviset kääreet ovat todella tyylikkäitä ja suklaaseen kaiverrettu logo “M” (joka toki on muotilla tehty) on todella hieno. Suklaalevy on vielä erikseen kääritty kirkkaaseen sellofaanipussiin, jonka läpi suklaalevyn helposti näkee. Minulla ei juuri nyt ole käsillä verrokkia, mutta tämä levy ei näytä väritykseltään niin tummalta kuin mitä kaakopitoisuus antaisi olettaa.

Nuuhkin suklaata pussissaan ja… onko tämä todellakin 85% kaakaota? No, onhan se, mutta tuoksut ovat niin pehmeitä ja mietoja, että tuoksu voisi ihan yhtä hyvin olla lähtöisin 70% tummuisesta suklaasta. Tuoksut ovat todella hyviä, ei siinä mitään. Ne ovat erittäin suklaisia ja mukana on ripaus hedelmäisyyttäkin. En ole nyt vähään aikaan syönyt tummaa suklaata, joten minun hajuaistimessani tämä suklaa tuoksuu juuri oikealta.

Voi hyvänen aika… Suklaan koostumus muistuttaa Rózsavölgyi Csokoládén suklaalevyjä siinä mielessä, että ne ovat melko ohuita ja äärimmäiset sileitä. Tämäkin tuntuu suussa lähinnä pumpulin ja silkin sekoitukselta ja sellainenhan kyllä kelpaa. Täydellistä.

Suklaassahan tärkeintä on maku. Ensipuraisulla esiin tulee tummia ja kitkeriä makuja. Heti kun suklaa lähtee sulamaan, hoksaan mitä Trev tarkoitti mainitessaan omenoiden maun. En välttämättä tunnistaisi sitä juuri omenaksi, mutta maussa on hedelmäinen vivahde, tai näin ajattelin aluksi. Itse asiassa kyseessä on enemmän kuin vivahde. Kyse on ihan merkittävästä kokonaismaun osasta. Jos olisin maistellut tätä suklaata sokkona, en varmasti olisi arvannut kaakaopitoisuutta näin korkeaksi. Tokihan suklaassa on kitkeryyttä, mutta muut maut tasoittavat sitä mukavasti. Tämä on varmaan yksi / ihan pehmeimmistä mauista näin tummissa suklaissa. Vallan mainio maku, joskin ihan vähän liian kitkerä ollakseen täydellinen minun suussani.

Jälkimaku kestää kohtuullisen pitkään ja se on kitkerä, siitä ei ole epäilystäkään. Kitkeryys ei kuitenkaan ole sitä pahinta sorttia, vaan sellaista, jota voi odottaakin näin tummaulta suklaalta. Mausta löytynyt hedelmäisyys ei enää löydy jälkimausta, mutta jotain raikkaampaa makua hypähtää esiin välillä useamman kerran vielä muutaman minuutin kuluttua suun tyhjenemisen jälkeen.

Ainesosat: Kaakaomassa, luomu kaakaovoi & sokeri

metiisto-tanzania-85

Vastaa