Szántó Tibor Porcelana 70%

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Unkarilaisen Szántó Tiborin suklaalevyjen kääreet ovat pahviset ja aukeavat jännästi ensin tulitikkuaskimaisesti. Seuraavaksi avataankin ulos tulleesta osasta läpät, joiden alta paljastuu tyylikkäästi pakattu pieni (30 g) suklaalevy. Levy on jaoteltu epäsäännöllisiin palasiin ja palaset on kuvioitu kaakaopuun hedelmien ja lehtien kuvilla. Näyttää todella hyvältä ja jo pelkästään pakkausmekanismi saa suklaan tuntumaan todella yleelliseltä. Suklaa on vielä pussissa, jonka avaaminen on tehty todella helpoksi. Se pieni “jokin” mikä kääreiden ulkonäöstä ehkä puuttuu vähintäänkin korvaantuu näillä muilla em. ominaisuuksilla.

Suklaa tuoksuu pussissaan hitusen makealta. Tuoksu ei ole niin mahdottoman kaukana maitosuklaan tuoksusta, sillä varsinaisia “normaalista” poikkeavia aromeja ei ole. Tuoksu on sellainen perushyvä suklaan tuoksu ja jäänkin miettimään pitäisikö koko levy ottaa pois pussukasta, jotta tuoksu pääsisi paremmin esiin.

Kun näin kääreissä maininnan “stone ground” osasin jo aavistaa että koostumuksen osalta kyseessä olisi jotain muuta kuin silkkisen sileää ja olin oikeassa. Suklaassa on rakeisuutta ja sitä on vähintäänkin kohtalaisesti. Toisaalta tuntuu että jokaisen palasen imeskelyn alkuvaiheessa tuntuva rakeisuus vähenee ja katoaa palasen sulaessa. Kieli kuitenkin jää hieman karheaksi suklaan syömisestä ja pureskelu (jota yleensä kokeilen, vaikka se onkin minusta väärä tapa syödä suklaata) vain korostaa rakeisuutta.

Tuoksu aiheutti toisaalta sen, että pelkäsin maunkin jäävän miedoksi tai jopa laimeaksi. Toisaalta taas kaakaolajike ja aiemmat kokemukset siitä antoivat odottaa varsin monivivahteista makua. Onneksi suklaasta löytyykin makuja ja ne ovat pääasiassa odotusteni kaltaisia. Poiketen hieman aiemmista Porcelana-kokemuksista tässä tuntuvat hallitsevina makuina olevan mausteiset vivahteet ja eritoten jokin tervaa muistuttava maku. Maku on melko mieto kaikenkaikkiaan, mutta ei suinkaan vivaihteeton. Mainittujen mausteiden lisäksi suussa tuntuu jokin hedelmäinen maku, mietona sekin, joka tulee ja menee suklaata imeskellessä. Tämä olisi varmasti helposti syötävä tumma suklaa sellaisellekin, joka tummiin suklaisiin ei ole kovin tottunut tai joka ei pidä tummankaan suklaan kitkeryydestä. Toisaalta nuo mausteiset tuntemukset saattavat yllättää. Jännittävä maku.

Jälkimaku on tuoksun tavoin melko neutraali. Suuria makuvivahteita ei ole suuntaan tai toiseen, mutta erityisen merkille pantavaa on, että sitä tumman suklaan luontaista kitkeryyttä jälkimaussa ei varsinkaan ole. Jotkut makuvivahteet käväisevät esillä jälkimaussakin, mutta liian mietoja ovat tunnistettaviksi.

Ainesosat: Kaakaomassa, raakaruokosokeri & kaakaovoi

szantotibor-porcelana-70

Vastaa