Oialla Beniano Bolivia 78%

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Muutama päivä sitten (itse asiassa se oli eilen, mutta kun näet tämän tekstin, siitä on kulunut jo muutama päivä) arvioin tämän suklaan 72% variaation. Onko 6% (no, matemaattisesti laskettuna 8,3%) kaakaopitoisuuden korotuksella suurta merkitystä? Otetaanpa selvää. Minulla on jonkin verran 72% suklaata vieressäni vertailun vuoksi, mutta maistan sitä vasta tämän jälkeen.

Vitivalkoiset kääreet ovat 1:1 72% levyn kanssa, kuten myös suklaalevyn muoto ja kuviot. Suklaan ruskean sävyssä on kuitenkin hieman eroa. Tuoksussa en huomaa minkäänlaista eroa näiden suklaaveljesten välillä. Koostumuskin on sama.

Sitten makuun. Ensimaussa on selviä kitkeriä makuja joita en muista maistaneeni vaaleammassa veljeksessä. Tässä suklaassa on myös hedelmäisiä makuvivahteita, mikä tietenkin ilahduttaa. Tässä taitaa myös olla tummempi, maanläheisempi maku, joka lähinnä tuntuu kielen päällä. Koska makumuistini ei kuitenkaan ole lähelläkään täydellistä, ei kannata liiaksi luottaa siihen.

Jälkimaku on miellyttävä, parempi kuin vaaleammassa. Jälkimaussa on hapokkuutta ja hedelmäisyyttä ja tästä jää suuhun sellainen yleisen miellyttävä tumman suklaan maku. Nyt kitkeryys ei ole ainoa jälkimaku. Ero on sen verran merkittävä jälkimakujen välillä, että annan tälle tummemmalle veljekselle astetta paremman arvosanan jälkimausta.

Ja vihdoin vertailuun: Pöydälläni on 72% ja 78% veljekset ja maistan niitä vuoronperään selvittääkseni onko niissä makueroa ja jos on, kuinka paljon. Nappaan suuren palan 72% ja huomaan selvän eron. 72% on paljon makeampaa. Onhan se loogistakin, mutta en odottanut eron olevan näin selvä. Palaan 78% pariin ja totean 72%:sta puuttuvan kaiken hedelmäisyyden. Siistiä! Taas iso pala 78%… (nam)… ja vielä kerran takaisin 72% pariin. Kyllä, tämä on makeampaa ja maistan tätä nyt pureskellessa (sori) hieman marsipaanisia vivahteita.

Näitä kahdesta suklaasta 78% on suosikkini. Siinä on enemmän makuja aina jälkimakuun asti. Mutta. Koska annoin 72%:lle “heikon” 9  ja nyt vahvan 9 tälle, on suklaiden kokonaisarvosanaero lähes olematon. Pidän molemmista. Vaaleampi on makeampi, mutta ei tietenkään makea siten kuin esimerkiksi maitosuklaat.

Maitosuklaasta puheenollen… Minulla on vielä Oialla Beniano Bolivia 46% maitosuklaata jemmassa levyllinen. Se on tummaa suklaata johon on lisätty maitojauhetta. Ei vaniljaa tai lesitiiniä. Pysykää kanavalla.

Ainesosat: Kaakao sisältäen kaakaovoin (48,8g/100g) & ruokosokeri

oialla-beniano-bolivia-78

Vastaa