Belyzium 78%

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Käsiini kantautui kohtalainen lajitelma Berliinissä toimivan Belyziumin tummia suklaita ja tämä on nyt ensimmäinen ja kaakaopitoisuudeltaan vaalein noista suklaista. Valmistajan (ilmeisesti kaikissa suklaissa) käyttämä kaakao tulee Belizestä (Keski-Amerikassa), joka nimellään varmaankin on vaikuttanut yrityksenkin nimeen merkittävällä tavalla. Kääreet on toteutettu taloudellisesti fiksusti, sillä ne ovat kaikissa suklaissa identtiset. Ainoastaan voipaperityyppiseen pussukkaan liimatut tarrat (kaakaopitoisuus etupuolella ja tuoteseloste takapuolella) erottavat kääreet toisistaan. Ei nämä maailman tyylikkäimmät kääreet ole, mutta jollakin tavalla on ihan kiva että ne poikkeavatkin muista olemalla hieman enemmän kotitekoisen näköisiä. Avattuani uloimman pussukan totean itse suklaan pakatun omaan tiiviimpään pussiin.

Suklaan tuoksu on voimakas ja minun on pakko tunnustaa, että se muistuttaa melkoisesti vastikään arvioimaani Naiven Nicaragualaista suklaata. Tuoksusta löytyy voimakkaana punaviinin tuoksuja ja hieman muitakin marjaisia aromeja. Tuoksu on todellakin voimakas ja saattaa olla tämäntyyppisiin suklaisiin tottumattomalle jopa hieman “pelottava”. Itsekin odotan mielenkiinnolla miltä tämä maistuu.

Suklaalevy on todella ohut, joten se sulaa varsin nopeasti suussa. Sen koostumus ei ole lainkaan liukas vaan ennemminkin lievästi jauhoinen, mutta ei niin paljon sitäkään että häiritsisi. Oikein mukava suutuntuma.

Maku on voimakkaan tuoksun jälkeen yllättävän mieto, varsinkin ensialkuun. Minkäänlaisia voimakkaita makuja suklaasta ei irtoa, mutta pienen viiveen jälkeen esiin tulee makeiden marjojen makuja, olisiko nuo nyt mansikan vai vadelman makuja, mutta ainakaan ei kirpsakoiden punaherukoiden. Kun olen muutaman palasen syönyt alkaa kitalaessa tuntua pientä hapokkuuden mukanaan tuomaa kihelmöintiä. Jännä että se tuntuu nimenomaan kitalaessa, eikä kielellä kuten yleensä. Vaikka tuo marjainen maku onkin miedoista mauista hallitsevin, niin tuossa rinnalla kulkee koko ajan sellainen tummempi tai synkempi maku. Se ei ole varsinaisesti kitkeryyttäkään, mutta jotain… jota en nyt osaa nimetä. Erittäin mielenkiintoinen suklaa ja tuo makea marjaisuus (jota ei pidä sekoittaa muutoin sokeriseen suklaaseen, jota tämä ei ole) on jotain, jota en muista aiemmin maistaneeni.

Jälkimaussa on havaittavissa samoja miellyttäviä makean marjan makuja joita suklaassa aiemminkin oli. Vasta tässä vaiheessa suussa tuntuu ihan hivenen karvauttakin, mutta ei paljon sitäkään. Sitä synkkää makua jonka mainitsin on myös jonkin verran tässä jälkimaussa, mutta sitäkin vain maltilla.

Ainesosat: Kaakaomassa, ruokosokeri & kaakaovoi

belyzium-78

Vastaa